Notícies

Aquell monstre invisible anomenat Periostitis Tibial

El podòleg, Migue Huguet Vaquero s'incorpora a l'equip de redactors d'Elitechip i ho fa amb un primer article on parla de la Periostitits Tibial nom tècnic per un mal que ens afecta a la cama i que no es deixa veure així com així.

02/03/2016

El periosti és una membrana fibrosa i vascularitzada, la qual nodreix i dóna sensibilitat a l'os i se situa per la superfície externa d'aquest a excepció de zona d'inserció de lligaments, tendons i superfícies articulars.

D'aquesta manera, la periostitis tibial és una inflamació del periosti, que generalment afecta la zona distal i medial de la tíbia. La inflamació produeix un maleït dolor gradual, molt intens, urent (la sensació és que "la tíbia crema"), que apareix quan correm, arribant a fer que haguem aturar i  cedir el ritme. Quan descansem, persisteix certa molèstia a la zona i encara que després d'uns dies podrem oblidar el dolor, aquest tornarà a aparèixer quan tornem a "provar" a correr novament. En aquest moment, apareixerà de nou el dolor i amb la mateixa intensitat prèvia.

Aquesta inflamació està deguda al continu traumatisme del peu amb el terra. Es creu que les vibracions transmeses per l'entrenament molt intens sobre terreny dur (asfalt, ciment), per una biomecánica o un suport incorrecte (peus pronats o supinats) o un calçat esportiu inadequat poden ser causa d'aquesta molesta lesió.

Un cop identificat a què es deu la inflamació i el dolor Què hem de fer?

El primer i millor remei és aturar de córrer o almenys baixar el ritme i provar per superfícies més toves perquè les nostres cames descansin, acompanyant-se amb l'aplicació de gel en períodes de 5-10 min. És important començar a tractar aviat aquesta patologia, ja que una periostitis mantinguda pot desembocar en una fissura o fins i tot en una fractura total per estrès.

Com continuar el tractament si no desapareix el dolor?

Si el dolor persisteix el nostre fisioterapeuta de confiança ens pot ajudar amb mesoteràpia que ha demostrat bons resultats sobre la periostitis tibial, tot i ser un mètode una mica dolorós per a molts dels pacients. També podria donar-nos sessions de magnetoteràpia, que ens donaria efectes beneficiosos com són la relaxació muscular, vasodilatació local, efectes sobre el metabolisme del calci en os i efecte analgèsic.

Un cop ens sentim millor i comencem a córrer podem utilitzar embenats funcionals per relaxar la sobrecàrrega soferta per la zona mitjançant embenats amb tracció cap a la part externa de la tíbia si el dolor es troba a la zona externa i al contrari si aquest es troba a la zona interna.

Ara que faig perquè el dolor no torni a aparèixer?

Per a tot atleta és molt important realitzar un bon escalfament i sobretot estiraments de les seves eines de treball, les nostres sofertes cametes. Això li aportarà flexibilitat als músculs, lligaments i tendons, fent-los més resistents a les vibracions i per tant seran més eficaços en els impactes i podran evitar l'aparició del dolor. Un altre pas important, encara que difícil de dur a terme és el canvi de terreny pel qual córrer.

Seria convenient reduir al màxim córrer sobre asfalt, ciment, etc ... i cercar córrer més sobre herba, terra, etc.

És important que un podòleg us faci un estudi biomecànic i identifiqui possibles causes que puguin provocar la periostitis. En cas que presenteu alteracions en la petjada, en l'actualitat els suports plantars (plantilles) permeten incloure materials tècnics que són capaços d'absorbir part de les vibracions que es produeixen en l'impacte de taló. Això ajudarà per una banda a compensar el dèficit biomecànic i per l'altre reduir les vibracions que es transmeten a la nostra extremitat inferior.

 

Publicidad
Peugeot
© Elitechip, 2008-2024, Todos los derechos reservados
Elitechip, S.L. B57506149 - info@elitechip.net